Навчально-практична лабораторія “Юридична клініка “Lex Quorum”

Положення про навчально-практичну лабораторію “Юридична клініка “Lex Quorum”

 

НАША КОМАНДА

Adjustments

Керівник – Любов Старостіна

 

1602161396542837

Координатор – Ілона Короленко

 

 

СТУДЕНТИ-КОНСУЛЬТАНТИ

ПК-23-А

1. Мартишевська Марина

ПК-34-А

1. Гутиря Вікторія

2. Коренєва Анастасія

3. Лиходід Яна

4. Сьомкіна Альбіна

ПК-24-А

1. Колодочка Юрій

ПК-35-А

1. Бондаренко Діана

2. Дронь Олександра

3. Романко Діана

4. Миколаєнко Тетяна

ПК-32-А

1. Косяк Марія

2. Борщевич Крістіна

 

ПК-33-А

1. Цап Аліна

2. Богаєнко Софія

3. Перун Дар’я

4. Юдіна Аліна

5. Гавриленко Альона

6. Ляшенко Вероніка

7. Павелко Аміна

8. Юрченко Данило

9. Волошина Олеся

ПК-25

1. Шишова Олександра

 

ПРАВООСВІТНЯ РОБОТА

Одним із пріоритетних завдань лабораторії є підвищення рівня правової грамотності населення, особливо молоді. У зв’язку з цим для школярів учасниками лабораторії постійно проводяться корисні майстер-класи, пізнавальні тренінги, публічні лекції. Так, протягом вересня студенти-консультанти активно реалізовували численні правопросвітницькі заходи. Зокрема, Лисенко Поліна та Березіна Світлана розповіли студентам 1 курсу про найбільш резонансні кримінальні провадження, які були відкриті з моменту проголошення незалежності України, наголосивши на значенні превенції у напрямку боротьби зі злочинністю.  Бараненко Валерія та Гезей Ольга доповнили інформативну доповідь колег оглядом найвідоміших персоналій у кримінальному світі, акцентувавши увагу на значенні компетентності слідчого, як учасника кримінального процесу, в ухваленні справедливого судового рішення.

      Не менш важливий сегмент правопросвітницької роботи студентів –інформування про особливості роботи навчально-практичної лабораторії. З цією метою Лисюк Руслана, Прибєг Дар’я та Лошакова Діана (студенти 4 курсу), використовуючи інтерактивні методи комунікації, розповіли студентам 2 курсу про основні напрямки роботи осередку, порядок проведення інтерв’ювання, консультування, а також звернули увагу на можливість здобуття неоціненного практичного досвіду

изображение_viber_2021-09-21_18-57-54-483

 (Руслана Лисюк та Дар’я Прибєг інформують студентів коледжу про особливості роботи навчально-практичної лабораторії)

 

5 жовтня за ініціативою навчально-практичної лабораторії «Юридична клініка «Lex Quorum»» було організовано та проведено надзвичайно інформативну зустріч з директором Харківського територіального управління НАБУ Кравченко Юрієм Олексійовичем. Студенти коледжу отримали прекрасну можливість із перших вуст дізнатися про:

  • зміст і принципи діяльності НАБУ;
  • перелік справ, підслідних органу;
  • права та обов’язки детектива НАБУ, а також кваліфікаційні вимоги до осіб, які претендують на зайняття вказаної посади.

1

(Зустріч з директором Харківського територіального управління НАБУ Юрієм Кравченко)

Надзвичайно приємно, що студенти активно долучилися до обговорення найбільш резонансних корупційних кримінальних правопорушень та навіть запропонували власні варіанти вирішення деяких законодавчих колізій. Окрім того, студенти взяли участь у організованій співробітниками НАБУ вікторині і навіть отримали пам’ятні сувеніри як заохочення за надані правильні відповіді про порядок організації роботи органу.

изображение_viber_2021-10-05_19-01-12-836

 

Учасниками навчально-практичної лабораторії для студентів коледжу була організована екскурсія до регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області.

Під час візиту студенти IV курсу отримали прекрасну можливість із перших вуст дізнатися про:

  • сучасний стан розвитку системи безоплатної правової допомоги в Україні;
  • стандарти якості надання первинної та вторинної правової допомоги;
  • кваліфікаційні вимоги до осіб, які бажають працювати консультантами, можливості їх професійного зростання;
  • порядок залучення адвокатів до роботи в центрах БПД, особливості розрахунку розміру їх винагороди, найбільш успішні справи.

изображение_viber_2021-09-22_19-23-16-887

(Студенти коледжу разом із фахівцем системи безоплатної вторинної правової допомоги Полтавської області Юрієм Ночовним)

 

изображение_viber_2021-09-22_19-47-48-968

 

изображение_viber_2021-09-22_19-23-14-184

(Прес-центр Регіонального центру надання безоплатної вторинної правової допомоги )

 

18 жовтня студенти-консультанти навчально-практичної лабораторії “Юридична клініка” Lex Quorum” відвідали  Полтавський НДЕКЦ МВС України. Учасники екскурсійного візиту отримали прекрасну можливість поспілкуватися з провідними експертами, які спеціалізуються на проведенні криміналістичних досліджень. Доповідачі,  маючи значний професійний досвід, розповіли присутнім про тонкощі професії, ознайомили з робочим місцем судового експерта та обладнанням, за допомогою якого проводяться експертні дослідження.

изображение_viber_2023-10-18_16-07-41-032

 

Викликати щирий інтерес у слухачів – надскладне завдання навіть для досвічених ораторів, проте команда навчального-практичної лабораторії вирішила відреагувати на черговий виклик і спробувати залучити школярів до обговорення максимально актуальних правових питань. Так, студентом-консультантом лабораторії Ярославом Макаренко була проведена надзвичайно яскрава лекція-бесіда з учнями 7-11 класів на тему: “Юридична відповідальність неповнолітніх”.

изображение_viber_2022-10-04_13-22-42-103

изображение_viber_2022-10-04_13-22-42-361

 

Студенти-консультанти навчально-практичної лабораторії Богаєнко Софія (група-ПК-23-А) та Тесленко Катерина (група-ПК-22-А) 1 лютого 2023 року провели інтерактивне заняття на правову тематику для учнів 7-10 класів Миргородської гімназії №7.

4

5

 

Аліна Віцько (група-ПК-32-А) у рамках роботи навчального осередку розповіла учням 8 класу Полтавської загальноосвітньої школи I-III ступенів №10 ім. В.Г. Короленка про права та обов’язки неповнолітніх.

6

Насамкінець учні взяли участь у вікторині з використанням ігрової навчальної платформи «Kahoot!» та обмінялися враженнями від такого досвіду комунікації!

Студенти-консультанти навчально-практичної лабораторії Вікторія Гутиря та Анастасія Коренєва провели правоосвітній захід для учнів Полтавської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів №4 Полтавської міської ради Полтавської області. Під час зустрічі студенти намагалися не тільки максимально доступно висвітлити питання юридичних наслідків порушення законів неповнолітніми, а й прагнули викликати інтерес до актуальних правових проблем.

У рамках роботи навчально-практичного осередку «Юридична клініка «Lex Quorum»  була організована та проведена лекція-диспут, під час якої у форматі «запитання-відповідь» висвітлювалися найбільш базові юридичні питання, що є особливо актуальними для молоді.

Учасниками заходу були учнів 10-х класів  КЗ “Полтавська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів №26 Полтавської міської ради Полтавської області”. Комунікація із здобувачами освіти відзначилася  особливою продуктивністю, адже присутні не тільки дізнатися певні законодавчі новели, а й спробували самостійно на підставі запропонованих інтерактивних завдань надати правову оцінку вчинкам уявних порушників.

Насамкінець присутні подякували за проведений захід, позитивно відзначивши освітню роботу навчального закладу!

 

изображение_viber_2023-11-16_13-18-51-870

Враховуючи дієвість тих інструментів, які використовувалися під час роботи з аудиторією пропонуємо Вашій увазі підбірку порад для доповідача під час публічних виступів:

1) слідкуйте за “мовою тіла” – постійно підтримуйте зоровий контакт, надмірно не жестикулюйте, не забувайте, що усміхнену людину завжди приємніше слухати;

2) змінюйте темп та гучність мови, коли починаєте втрачати увагу аудиторії;

3) виступ повинен бути стислим (орієнтовно 30-40 хвилин);

4) дискутуйте

Бажаємо вдалих виступів та вдячних слухачів!

 

З метою роз’яснення окремих проблемних правових питань студентами-консультантами також надаються відеоконсультації.


НАУКОВА РОБОТА

Наукова діяльність – це завжди цікаво, корисно та доречно?

Для учасників Навчально-практичної лабораторії відповідь на вказане питання є очевидною,  адже без міцного теоретичного підґрунтя неможливо виховати справжнього  професіонала своєї справи. Недарма Леонардо да Вінчі говорив: «Наука-полководець, а практика-солдати».  Ось чому сьогодні ми  вирішили провести  «День наукових відкриттів»  й  взяти участь у  науково-практичній конференції на тему: «Актуальні проблеми формування ціннісно-моральних орієнтацій здобувачів освіти як детермінанта освітньої діяльності закладів фахової передвищої освіти».

Screenshot_6

Спікери розповіли про:

  • ціннісні орієнтири студентства;
  • новітні форми більш ефективного пошуку й засвоєння інформації;
  • вплив практичної діяльності студентів (у межах освітнього процесу) на становлення особистості юриста.

Варто зауважити, що Ярослав Макаренко, Наталія Олійник та Аліна Віцько не тільки долучилися до наукової події, а й навіть продемонстрували власні погляди щодо ролі навчально-практичних осередків у професійному становленні студентів-правників.

Screenshot_2

 

Screenshot_3


 

ПРАВОВА ДОПОМОГА

Студенти-консультанти навчально-практичної лабораторії «Юридична клініка «Lex Quorum»» під керівництвом викладача-координатора надають безоплатну первинну правову допомогу представникам  соціально незахищених верств населення.

Безоплатна правова допомога надавалася студентами-консультантами у разі, якщо предмет звернення стосувався наступних категорій справ:

  • Трудові справи;
  • Цивільні справи;
  • Земельні справи;
  • Справи, які стосуються виконавчого провадження.

За результатом опрацювання запитів клієнтів студентом-консультантом розробляються:

  • консультативні висновки з проблемного правового питання;
  • проєкти процесуальних документів (додаються до карток справ клієнтів).

 

ЗУСТРІЧІ

У рамках діяльності навчально-практичної лабораторії відбулася зустріч із начальником відділу «Полтавського бюро правової допомоги» Ражик Тетяною.

Screenshot_1

(Зустріч з із начальником відділу «Полтавського бюро правової допомоги»  Тетяною Ражик)

У ході інформативної доповіді студенти-консультанти лабораторії  дізналися  про:

✅ Історію становлення та розвитку інституту безоплатної правової допомоги;

✅ Розміщення центрів БПД в Україні;

✅Особливості надання первинної та вторинної правової допомоги;

✅ Категорії осіб, які мають право користуватися такою правовою допомогою; 

✅ Плюси та мінуси роботи консультантом;

✅Також дізналися про неординарні ситуації з власної практики спікерки, що дало змогу ще більше відчути своєрідність обраної нами професії.

 

Учасники навчально-практичної лабораторії зустрілися  з провідним практикуючим юристом – адвокатом з сімейних справ Маргаритою Бурлак! 

Screenshot_11

Зустріч пройшла у дистанційному режимі, проте такий формат проведення  тільки спонукав присутніх до більшої активності. Спікерка розповіла про:

  • власний професійний шлях та виклики, на які доводиться своєчасно реагувати молодому спеціалісту, аби бути конкурентоспроможним на ринку юридичних послуг;
  • переваги та недоліки професії адвоката;
  • тонкощі поведінки адвоката у залі судового засідання.

Окрім цього, Маргарита Бурлак ознайомила учасників заходу з практичними аспектами вирішення окремих питань, пов’язаних з сімейними правовідносинами:

  • порядком укладення, документального оформлення шлюбного договору, а також вимогами, закріплення яких є допустимим;
  • особливостями визначення місця проживання дитини;
  • роллю медіації при ініціюванні процедури розподілу майна подружжя.

 

Не менш практично корисним був майстер-клас, проведений справжнім спеціалістом у сфері психології з 20-річним досвідом – начальницею відділу психологічного забезпечення УКЗ ГУНП у Полтавській області Демяник Олена Володимирівна. Спікерка поділилася секретами успішного проходження етапу співбесіди з майбутнім роботодавцем. 

Студенти дізналися про те, що найбільш доцільно одягнути, як привітатися, з чого почати розповідь про себе, як реагувати на провокаційні питання і головне як «не втратити себе», оскільки доволі часто претенденти на посаду вдаються до певних перебільшень своїх вмінь та раніше отриманого досвіду.

 

изображение_viber_2021-11-18_15-14-08-872

(Зустріч з начальницею відділу психологічного забезпечення УКЗ ГУНП у Полтавській області Оленою Демяник)

 

Українсько-італійська зустріч: навчально-практична лабораторія розширює «кордони»!

Screenshot_7

(Cultural broker Ірина Купчик)

Студентам-консультантам навчально-практичної лабораторії пощастило із перших вуст дізнатися про незвичайну професію, аналогів якій немає в Україні – це професія  культурного медіатора  (cultural broker).  Визначити її юридичну складову нам допомогла медіаторка Ірина Купчик, яка протягом останніх 6 років проживає в Італії і допомагає українцям адаптуватися до правових звичаїв іншої країни.

Screenshot_9

Що ж нам вдалося з’ясувати?:

  1. Щоб отримати можливість працювати культурним медіатором в Італії Вам знадобиться від 6 місяців до 1 року. Після опрацювання теорії кандидат повинен скласти тест та правильно виконати завдання практичного курсу. У разі успішного проходження кожного етапу кандидат отримує свідоцтво медіатора, яке діє лише 1 рік.
  2. Представник цієї професії є законодавчо незахищеним, оскільки в Італії немає жодного правового документу, який би визначав правовий статус cultural broker.
  3. Завдання культурного медіатора – допомогти іноземним громадянам пристосуватися до правових звичаїв Італії. Як прокоментувала спікерка: «Я знайшла професію, що схожа на роботу адвоката, але моя мета не вирішити конфлікти, а запобігти проблемі, яка може виникнути».
  4. Італійське законодавство є надзвичайно динамічним, що ускладнює роботу культурного медіатора, проте суттєвою перевагою є його «людиноцентриський підхід»: на першому місці знаходиться людина, її ментальне та фізичне здоров’я, комфорт. Особливу увагу приділяють неповнолітнім;
  5. Професія cultural broker – складна та емоційно виснажлива, вона вимагає постійного самовдосконалення, дисциплінованості, однак дозволяє розвивати навички роботи в команді, оскільки культурний медіатор, окрім комунікації з клієнтом, підтримує зв’язок з психологами, лікарями, соціальними працівниками, правоохоронними органами («…ось чому недостатньо бути обізнаним у юридичних питаннях та знати мову, в першу чергу необхідно знайти підхід до кожного клієнта та вчасно зрозуміти, коли доцільно залучити інших спеціалістів».

 

18 жовтня до нашого Полтавського фахового коледжу завітала докторка юридичних наук, професорка кафедри досудового розслідування та правового забезпечення оперативно-службової діяльності СБ України Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого Анна Анатоліївна Гончаренко, яка провела відкриту лекцію-бесіду зі студентами-консультантами навчально-практичної лабораторії щодо напрямків професійної реалізації юристів, а також можливостей, які відкриває наукова діяльність для студентів юридичних спеціальностей.

photo_2022-10-26_19-36-46

(Докторка юридичних наук, професорка кафедри досудового розслідування та правового забезпечення оперативно-службової діяльності СБ України Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого Анна Гончаренко)

photo_2022-10-26_19-34-44

Маючи досвід роботи в прокуратурі, адвокатурі, органах державної влади та Службі безпеки України розкаже, які знання та навички потрібні молодому юристу для якнайшвидшого досягнення професійних успіхів.

 

У рамках  реалізації проєкту   «Мрія»  – потужної ініціативи,  спрямованої на протидію дезінформації, а також російській пропаганді в медіа-просторі, в Полтавський фаховий коледж Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого з практично корисною лекцією завітав інспектор відділу протидії кіберзлочинам в Полтавській області Антонов Владислав. Спікер, виходячи з власного досвіду виявлення випадків шахрайства в інтернет-просторі, ознайомив слухачів  із способами повідомлення працівників правоохоронних органів про ворожі інтернет-ресурси, а також розповів про базові правила кібергігієни. 

Як підсумок, студентам вдалося дізнатися про:

  • сучасний стан протидії кіберзлочинам в Полтавській області та новітні технології, які використовують спеціалісти під час роботи;
  • особливості розслідування працівниками кіберполіції інтернет-шахрайств;
  • різницю між «фішингом», «вішингом», «фармінгом» та «клікфродом»;
  • правові підстави притягнення шахраїв до кримінальної відповідальності та види й міри покарань, які можуть бути призначені винним;
  • найбільш дієві способи захисту особистих даних.

10

(Зустріч з інспектором відділу протидії кіберзлочинам в Полтавській області Антонов Владислав)

 

Насильство в сім’ї є однією з найбільш поширених форм порушення прав людини. Так, на початку 2022 року Українським інститутом майбутнього спільно з New Emage Group був проведений масштабний соціологічний експеримент, мета якого полягала у визначенні рівня поширення домашнього насильства в Україні. Результати спілкування з учасниками дослідження у форматі «face-to-face» продемонстрували, що близько 2 млн. українців постраждали від фізичного або психологічного насильства за останні чотири роки. При цьому кривдниками були близькі родичі або члени сім’ї жертви.

У зв’язку з цим допитливі та надзвичайного активні студенти коледжу під супроводом адвоката-практика Кострубяк Тетяни Валеріївни  вирішили більш ґрунтовно підійти до вивчення окремих питань домашнього насильства, шляхів його виявлення, а також напрямків протидії. Під час надзвичайно продуктивного диспуту вдалося знайти відповіді на наступні питання:

  • Чи вплинув воєнний стан на кількісний показник рівня домашнього насильства в Україні?
  • Які існують види домашнього насильства?
  • Чи може розраховувати потерпілий від домашнього насильства на відшкодування заподіяної шкоди у порядку кримінального провадження?
  • Як максимально ефективно організувати досудове розслідування та зібрати докази для встановлення особи винного?
  • Як успішно виконати функцію адвоката потерпілого у суді?
  • Як потрібно діяти, якщо Ви стали жертвою домашнього насильства?
  • Чи практично дієві обмежувальні заходи, які застосовуються до підозрюваного?

11

(Зустріч із адвокатом-практиком Кострубяк Тетяною)

 

15 лютого 2023 року співробітники патрульної поліції ГУ НП у Полтавській області провели ознайомчу лекцію для студентів коледжу на тему: «Необхідна оборона». 

12

 

Напередодні Дня юриста з  метою надання необхідної практичної підтримки майбутнім правникам  до Полтавського фахового коледжу завітала Анастасія Гречка – начальниця відділу безоплатної правової допомоги Полтавського місцевого центру з надання БВПД. Спікером був проведений максимально актуальний та прикладний  правопросвітницький  захід на тему: «Захист прав неповнолітніх».  

Насамперед, студенти дізналися про історію створення системи безоплатної правової допомоги в Україні, її структуру, з’ясували особливості нормативно-правового регулювання діяльності. Спеціаліст окреслив загальні підходи щодо надання правової допомоги (порядок інтерв’ювання та консультування клієнтів), алгоритм дій при опрацюванні запитів громадян, вимоги до оформлення проміжних та кінцевих результатів. Опісля, на прикладі окремих кейсів був змодельований порядок судового та позасудового захисту прав, свобод та законних інтересів неповнолітніх у кримінальному, адміністративному, цивільному провадженнях та при вирішенні трудових спорів.

У цілому учасники заходу активно обговорювали проблемні питання, що беззаперечно позитивно відобразиться на рівні їхніх знань та обсязі практичних навичок.

13

(Зустріч з начальницею відділу безоплатної правової допомоги Полтавського місцевого центру з надання БВПД Анастасією Гречкою)

 

З нагоди  святкування 9 річниці від дня прийняття фундаментального нормативно-правового акту, який визначає правові основи організації та діяльності Національного антикорупційного бюро України –  Закону України «Про Національне антикорупційне бюро України» до Полтавського фахового колежу завітав справжній знавець своєї справи, талановитий юрист-практик – директор Харківського територіального управління НАБУ Юрій Кравченко. Спікером була представлена яскрава доповідь на тему: «НАБУ: виклики сьогодення», яка з перших хвилин викликала жвавий інтерес серед студентів.

Кожен учасник заходу отримав прекрасну можливість із перших вуст дізнатися про:

  • особливості правового регулювання діяльності НАБУ – унікального правоохоронного органу, який, співпрацюючи з низкою державних органів, ефективно протидіє корупційним кримінальним правопорушенням;
  • перелік справ, підслідних органу;
  • права та обов’язки детектива НАБУ, а також кваліфікаційні вимоги до осіб, які претендують на зайняття вказаної посади;
  • порядок повідомлення про корупційні злочини.

Насамкінець студенти зіграли в інтерактивну гру, команди-переможці отримали корисні призи за результатами змагань.

Надзвичайно приємно, що такі зустрічі в колі справжніх друзів вже стали традицією.

14

(Зустріч з директором Харківського територіального управління НАБУ Юрієм Кравченком)

 

9 листопада 2023 року в Полтавському фаховому коледжі начальником сектору ювенальної пробації  м.Полтава філії ДУ «Центр пробації» в Полтавській області Аліною Пилипенко був проведений максимально пізнавальний та практично корисний правоосвітній захід на тему: «Пробація в Україні». Основною метою зустрічі було підвищення інтересу студентів до сфери правозастосування з метою подальшої безконфліктної реалізації своїх інтересів в усіх сферах життя, підвищення рівня правової грамотності та поінформованості .

Аліна Пилипенко ознайомила присутніх з видами пробації, наголосила на перевагах  та можливостях застосування пробації як ефективного методу взаємодії з порушником у формі нагляду, контролю і надання допомоги для адаптації правопорушника та повернення останнього до продуктивного соціального життя. Також спікерка зазначила, що сектором ювенальної пробації проводиться робота з неповнолітніми порушниками: виявляються фактори впливу з різноманітних сфер життя, індивідуалізуються заходи соціально-виховної роботи.

Насамкінець студенти переглянули соціальний анімаційний ролик «Як Жека не потрапив за ґрати», створений за підтримки нідерландсько-українського проєкту експертної допомоги «МАТРА», у якому наочно були продемонстровані наслідки протиправної поведінки та особливості роботи працівників пробації у напрямку виправлення порушника.

(Тематична зустріч з начальником сектору ювенальної пробації  м.Полтава філії ДУ «Центр пробації» в Полтавській області Аліною Пилипенко)

 

23 листопада в Полтавському фаховому коледжі начальником відділу роботи з персоналом ДУ “Полтавська виправна колонія №64” Станіславом Жигилієм була проведена максимально змістовна та практично корисна лекція-диспут на тему: “Практичні аспекти відбуття покарання”.

Правоосвітній захід розпочався із ознайомлення студентів з особливостями роботи виправної колонії №64 та демонстрації відеоматеріалів про умови відбуття покарання засудженими у згаданій кримінально-виконавчій установі.

Опісля учасники зустрічі перейшли безпосередньо до обговорення питань, які викликали у слухачів особливий інтерес:

  • Як вплинув воєнний стан на чисельність засуджених осіб?
  • Які заохочення та стягнення можуть бути застосовані до засуджених?
  • Чи обов’язково залучати осіб, які відбувають покарання, до праці?
  • Чи впливає на засуджених перебування у кримінально-виконавчій установі?
  • Чи є можливості для навчання у період відбуття покарань та інші.

Особливу увагу Станіслав Жигилій звернув на правові інструменти захисту прав засуджених як на національному, так і на міжнародному рівнях.

Насамкінець студенти поцікавилися можливостями працевлаштування та умовами до кандидатів на окремі посади у виправній колонії.

1

(Тематична зустріч з начальником відділу роботи з персоналом ДУ “Полтавська виправна колонія №64” Станіславом Жигилієм)

 


 

Контакти

Телефон: (063) 732-46-51

Email: lexquorumn@gmail.com

Адреса: м. Полтава, просп. Першотравневий, 14, каб.119

карта

 

 
Top