Хакатон «Чистий диплом: як сприяти академічній доброчесності та запобігти корупції в освіті»

Протягом 27-28 квітня Полтавський юридичний коледж радо приймав гостей-студентів з усіх куточків Полтавщини та сусідніх областей, адже саме наш навчальний заклад виборов грант від Полтавської міськради на проведення надзвичайно цікавого та важливого заходу – хакатону, першочерговим питанням якого стала проблема академічної доброчесності в освітньо-навчальному процесі. Незважаючи на те, що такий формат дозвілля для багатьох є новим і незвичним, уже сьогодні в Україні проведено десятки хакатонів. Окрім з’ясування суто технічних питань, вітчизняні хакатони частіше орієнтовані на вирішення певних соціальних проблем, як, власне, і наш.

         Спеціально для наших учасників організатори попередньо створили та розіслали на електронні адреси так зване домашнє завдання, суть якого зводилася до морального та теоретичного налаштування на роботу у рамках цього заходу, що і повпливало у майбутньому на долю сформованих груп.

         Завдання містило 7 типових задач, де описово подавалися ситуації, які показували корупційні діяння в освітній сфері. Опісля них було відтворено запитання, які мали розставити у гравця «усі крапки над і» у питаннях, хто ж винен у скоєному, чиї права були порушені тощо.

         Підготовка даних запитань мала б сформувати у студента внутрішнє переконання відносно його ставлення до виявів хабарництва та важливості у запобіганні цього завдяки положенню про академічну доброчесність.

         Перший день ( 27 квітня ) розпочався із спільної реєстрації учасників дбайливим організаційним комітетом. Гравцям для подальшої роботи видавалося канцелярське приладдя для нотаток, а також цукерка, до якої прикріплено номер майбутньої дискусійної групи.

         Опісля реєстрації учасники мали змогу почути слушні вітання від головних організаторів цього заходу, почути їх настанови та побажання. Це були, зокрема:

-Старостіна Любов Леонідівна, директор Полтавського юридичного коледжу Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого;

-Рябуха Анна, Голова Студентської ради Полтавського юридичного коледжу Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого;

-Ромас Олена Миколаївна, Начальник управління у справах сім’ї, молоді та спорту Полтавської міської ради;

-Бриндак Дар’я Вікторівна, перший заступник начальника Головного територіального управління юстиції у Полтавській області;

-Черчатий Олександр Іванович, директор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області.

Усі вони вселили снагу та надію в учасників на подальшу успішну роботу.

Та все ж той день був би неповним без блискучої роботи наших спікерів, які намагалися у своїх виступах детальніше розкрити проблему корупційних проявів у сучасному освітньому процесі, указати на її можливі корені, відкрити шляхи для її подолання. Спікерами першого дня стали:

-Шеховцов Ігор Єгорович, адвокат, керівник адвокатського агентства «Вердикт», заступник голови Громадської ради при ГТУЮ у Полтавській області;

-Давиденко Едуард Володимирович, член Ради адвокатів Полтавської області;

-Василь Карманенко, перший студентський омбудсмен України;

-Кравченко Юрій Олексійович, директор Харківського територіального управління Національного антикорупційного бюро України.

Наприкінці першого дня, після виступів спікерів, перерв на кава-брейки та обіди на учасників чекав етап формування на команди. У результаті було сформовано 7 груп по 7 гравців у кожній, які мали об’єднати свої зусилля у другий день хакатону.

Другий день розпочався із слухання та дискутування учасниками з ішим спікером, Гуторовою Наталією Олександрівною, доктором юридичних наук, професором, директором Полтавського юридичного інституту Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого.

Опісля ведуча оголосила етап виконання учасниками командних завдань, що означало початок роботи у групах. Для кожної команди був підготовлений індивідуальний варіант-ситуація з наступними проблемними запитаннями щодо неї, а також місце для пропозицій-пунктів до майбутнього Меморандуму про академічну доброчесність. Окрім цього, учасники мали розіграти дану ситуацію у формі інсценізації, а також доповнити її власним плакатом та презентацію. На все про все учасникам було відведено 1.5 години, тож командна робота та дух не стихали ні на мить. Підтримку в аудиторіях, а також настановлення давали представники організаційного комітету хакатону.

І от, опісля перепочинку у формі кава-брейку на групи чекав момент презентації власної роботи у актовій залі Полтавського юридичного коледжу Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого. Кожна з команд намагалася привернути увагу прискіпливого журі до своєї проблемної ситуації, а також можливих шляхів її вирішення, намагаючись так чи інакше актуалізувати питання академічної доброчесності у освітньому процесі.

Опісля короткої наради журі із заключною доповіддю та детальним аналізом проведеної роботи виступив Шеховцов Ігор Єгорович, який не лише звернув увагу на слабкі сторони у процесі підготовки учасників, а і указав на наступний етап їх подолання та усунення.

І на завершення дводенного заходу представники високоповажного журі вручили найкращим командам багаточисленні та коштовні призи від наших головних спонсорів даного заходу – кінотеатру «Wizoria Конкорд», полтавського навчального центру з IT-технологій «A-Level Ukraine», а також фітнес-клубу «USLEGEND GYM».

Також ми висловлюємо окрему подяку за надання підтримки Управлінню у справах сім’ї, молоді та спорту Полтавського міськвиконкому

Учасники хакатону були надзвичайно задоволені проведеним хакатоном, адже вони здобули те, заради чого прийшли на нього – дізналися про методи і шляхи вирішення проблеми академічної доброчесності в освіті, важливості та необхідності напрацювання Меморандуму про академічну доброчесність, який рівно через тиждень буде доопрацьований та офіційно підписаний.

Ми щиро вдячні за вашу роботу і присутність на нашому заході та сподіваємося на подальшу плідну співпрацю! До нових зустрічей!

 
Top