Студенти коледжу вшанували жертв злочинів проти людства

 

26 квітня відбулося засідання наукового коворкінг-клубу на тему «Злочини проти людства в історії України: компаративні штрихи». Співорганізаторами заходу стали кафедра правознавства, Молодіжна організація Вірменської обласної громади «Урарту» та Громадська організація «Крим СОС». Учасниками засідання стали студенти історичного, природничого факультетів, факультету
філології та журналістики університету та студенти групи ПК-14 Полтавського юридичного коледжу під керівництвом Пивоварської К.С. Засідання було присвячене 102-й роковини Геноциду вірмен в Османській імперії 1915-1923 рр. Знаменно, що проведення заходу співпало у часі із
вшануванням жертв Чорнобильської катастрофи. Тому засідання почалося хвилиною мовчання в пам’ять загиблих під час цих трагічних подій.

Звертаючись до учасників, завідуюча кафедри правознавства доц. Пивоварська К. Б. наголосила, що саме поняття злочину проти людства або геноциду було введено в міжнародне право Конвенцією про попередження злочину геноциду и покарання за нього ООН у 1948 р саме у зв’язку з геноцидом вірмен у Османській імперії у 1915 році. Вона підкреслила, що геноцид не має
строків давності, а безкарність злочину породжує його повторення, в тому числі й на території нашої держави. Ця теза знайшла підтвердження у виступах учасників коворкінг-клубу.

Анна Асатурова, студентка 4 курсу факультету філології та журналістики ПНПУ та активістка молодіжної організації Вірменської обласної громади «Урарту», розкрила причини, хід та наслідки Геноциду вірмен як першого масового злочину проти людства ХХ століття. Анна Страшко, студентка 5 курсу історичного факультету ПНПУ, ознайомила
присутніх із злочином радянської тоталітарної системи – Голодомором1932-1933року, геноцидом українського народу ХХ століття.

Тетяна Татаріна, студентка 4 курсу історичного факультету ПНПУ, свої доповідь присвятила трагедії єврейського народу в окупаційний період, розкрила причини Голокосту та навела дані про його події на території України, Полтавщини зокрема.

С. В Ліфіренко, представник Громадської організації «Крим СОС» висвітлив історію геноциду кримськотатарського народу та сучасні реалії життя в окупованому Криму.

В обговоренні учасники засідання наукового коворкінг-клубу висловили впевненість в тому, що такі заходи сприяють обізнаності громадськості, особливо молоді, щодо трагічних подій нашого минулого, наближають визнання цих злочинів геноцидами світовою спільнотою, унеможливлюють їх повторення. Наприкінці засідання голова Молодіжної організації Вірменської обласної громади «Урарту» Диана Хачатрян висловила вдячність всім учасникам заходу за активну участь у його проведення, вручила Подяки Вірменської обласної громади «Урарту» всім доповідачам.

 
Top