За демократію через право

З0 жовтня 2016 року студенти Полтавського юридичного коледжу отримали унікальну нагоду поспілкуватися з Заслуженим юристом України, народним депутатом України VI – VII скликань Володимиром Пилипенком, який нині представляє Україну в Європейській Комісії «За демократію через право» (Венеціанька комісія). Гість прочитав надзвичайно цікаву і пізнавальну лекцію про структуру, принципи та мету діяльності цієї високої міжнародної юридичної установи.

Студенти дізналися, що першочергово комісія створювалася як інструмент адекватного конституційного реагування. Вона стала своєрідною платформою для аналізу досвіду європейського новітнього конституціоналізму і обміну ідеями щодо розвитку конституційних процесів на континенті. Мета ВК як органу, котрий зібрав найповажніших конституціоналістів Європи, полягала у наданні цивілізованої допомоги в галузі конституційного права тим країнам, що розвиваються. Однак такі завдання ставилися на початку діяльності Венеціанської комісії. А нині вона має такий статус і авторитет, що її рекомендаціями користуються не лише країни, що перебувають на шляху демократичного розвитку, а й держави «старої демократії», наприклад, Фінляндія, Велика Британія та ін.

На сучасному етапі Венеціанська комісія фактично стала такою собі групою тиску щодо розвитку конституційної демократії і відіграє посередницьку роль медіатора всередині Ради Європи. Вона надавала допомогу в розв’язанні конституційно-правових конфліктів, що мали місце і на теренах колишнього СРСР, наприклад в Киргизстані або Молдові і, безумовно, в Україні. Рекомендаційні за своєю природою рішення Венеціанської комісії країни вважають за необхідне й доцільне використовувати під час прийняття своїх основних законів, інших конституційних нормативно-правових актів. Якщо країна не бере до уваги рекомендації Венеціанської комісії, це досить негативно сприймає світ, у царині конституційного права  – це моветон.

Студенти дізналися з перших вуст інформацію, яка невідома широкому загалу та й у підручники з міжнародного права потрапить лише за кілька років! Серед іншого під час зустрічі обговорювалися також резонансні нормативно-правові акти: «закон Савченко», Закон України «Про очищення влади» тощо. Пан Володимир окремо зупинився на проблемі судової реформи, яка вступила в дію саме 30 жовтня. Дав поради майбутнім юристам щодо того, як залишатися конкурентоздатними на ринку праці серед великої маси випускників юридичних спеціальностей: «Вивчіть досконало хоча б одну світову мову (англійську, німецьку чи французьку), практикуйтеся у юриспруденції, постійно працюйте над собою, не бійтеся брати на себе відповідальність і ставте перед собою конкретні цілі». Приємно, що гість особливо відзначив високий фаховий рівень окремих запитань від студентів, які не сподівався почути від студентів коледжу.

 
Top