Екскурсія до Верховного Суду України та Конституційного Суду України

13 жовтня студенти Полтавського юридичного коледжу за ініціативи викладачів циклової комісії юридичних та соціально-гуманітарних дисциплін Шайхаєвої О.М. та Полтава К.О. відвідали Верховний Суд України та Конституційний Суд України. Верховний Суд України є найвищим судовим органом у системі судів загальної юрисдикції України, який забезпечує єдність судової практики у порядку та спосіб, визначені процесуальним законом. 

Історія ВСУ має свою певну унікальність. Відлік діяльності найвищого судового органу України — Найвищого (за тодішньою термінологією) суду УСРР почався з 11 березня 1923 року. 

Проголошення України суверенною, правовою, демократичною державою, здійснення багатьох заходів у цьому напрямі суттєво змінили статус судів і суддів. 

У суспільстві все більше утверджується розуміння того, що рівень демократії визначається місцем суду у державі. Згідно з Конституцією України, держава відповідає перед людиною за свою діяльність. утвердження і забезпечення прав. Студентам розповіли про основні етапи розвитку Верховного Суду, аспекти його діяльності на сучасному етапі.

Особливо вражаючою є архітектура Кловського палацу, у якому і знаходиться Верховний Суд. Ця велична будівля, що є одним з семи чудес України, була створена ще у 18 столітті. З того часу в ній розміщувалися і друкарня Києво-Печерської лаври, і військовий госпіталь, і гімназія, і, навіть, резиденція губернатора. Сьогодні Кловський палац є пам’яткою національного значення.

Його внутрішній інтер’єр поєднав у собі характерні риси архітектури бароко з національними традиціями українського мистецтва, що обумовило неповторність Кловського палацу.

Студенти мали можливість відвідати не тільки основні зали засідань ВСУ, а й відвідати музей Верховного Суду України, де дізналися про історію ВСУ, переглянули найважливіші пам’ятки судочинства та історичні документи. При відвіданні Конституційного Суду України студентам розповіли про діяльність КСУ, яка ґрунтується на принципах верховенства права, незалежності, колегіальності, рівноправності суддів, гласності, повного і всебічного розгляду справ та обґрунтованості прийнятих ним рішень. Організація, повноваження та порядок діяльності Конституційного Суду України визначаються Конституцією України та Законом України «Про Конституційний Суд України».

Будівля Конституційного Суду України – це 10-поверхова споруда, у якій розташовані архів, де зберігаються справи, що були розглянуті починаючи з 1997 року, зараз їх близько півтори тисячі, бібліотека, фонд якої складає близько 15 тисяч примірників, кабінети суддів, їх помічників, та двокрила споруда зі скляним дахом – зала судових засідань, що, за задумом архітектора, символізує прозорість діяльності установи. Невід’ємним елементом залу судових засідань є державний прапор України, навпроти якого розташоване крісло голови КСУ. Із зали є виходи до нарадчої кімнати та до прес-центру, де після засідання суддя-доповідач або відповідальна особа проводить роз’яснення для присутніх представників ЗМІ.

Найцікавішою виявилася музейна експозиція. Це  – пам’ятні подарунки, що репрезентують відносини КСУ з Америкою, Євразією та Північною Африкою, портрети голів КСУ.

Студенти залишилися задоволеними та приємно здивованими теплим прийомом і пізнавальною розповіддю про роботу Конституційного Суду України. Поїздка до Києва була цікавою і залишила лише позитивні  враження і спогади.

У Конституційному Суді України відбулася оглядова екскурсія для студентів Полтавського юридичного коледжу Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого

 
Top